Zelf een akte opnemen, surf dan naar www.doehetzelfnotaris.nl

Maatwerk nodig? Bel 078 - 613 67 66

Huwelijksvoorwaarden

De mooiste dag van uw leven krijgt helaas niet altijd een vervolg in de vorm van een lang, gelukkig leven samen. Wie elkaar voor het altaar zonder huwelijksvoorwaarden het ja-woord geeft, trouwt automatisch in gemeenschap van goederen. Dat kan vervelende gevolgen hebben als u besluit te gaan scheiden. Wanneer de tegenpartij met schulden kampt, draait u namelijk op voor de helft van de kosten. En zo zijn er meer valkuilen.

Velen realiseren zich niet dat het huwelijk zonder huwelijksvoorwaarden tot gevolg heeft dat men in wettelijke gemeenschap van goederen trouwt. Dit betekent dat iedere huwelijkspartner automatisch de helft van zijn vermogen kwijt raakt. Toch wel iets waarbij een waarschuwing op zijn plek is. Zeker als u zich bedenkt dat de gemeenschap van goederen zoals wij die kennen vrijwel uniek is in de wereld en dat er mede-aansprakelijkheid ontstaat voor de schulden van de ander, zoals bijvoorbeeld studieschulden, maar ook voor claims die voortvloeien uit door de andere partner toegebrachte schade die niet verzekerd is.

Notariële hoogleraren hebben zich tevergeefs hard gemaakt voor een systeem waarbij de wettelijke gemeenschap van goederen werd beperkt door het tijdens het huwelijk verkregen vermogen. Vermogen dat men al had en geërfd en geschonken vermogen zouden in die voorstellen apart blijven. Zoals dat ook in het buitenland gebeurt. Een zeer ernstig gevolg van trouwen in gemeenschap van goederen is dat de hele huwelijksgemeenschap aansprakelijk is voor schuldeisers en claims. Dit is niet alleen voor ondernemers levensgevaarlijk, maar ook voor particulieren. Verkeerde beleggingen, bankschulden, onverzekerd rijden, studieschulden en paalrotschade is slechts een beperkte opsomming van onheil dat de gemeenschap van goederen kan treffen.

Door het maken van huwelijksvoorwaarden kan veel, maar niet alle, ellende worden voorkomen. Huwelijksvoorwaarden moeten in beginsel voor het huwelijk worden opgemaakt.

Huwelijksvoorwaarden kunnen ook nog na het huwelijk worden opgemaakt, maar dan moet eerst de inmiddels ontstane huwelijksgemeenschap worden verdeeld.